dinsdag, juni 22

Kennen jullie hem al?

Af en toe willen we Op De Zolder een nieuwe artiest onder de aandacht brengen waarvan jullie misschien niet gehoord hebben maar die jullie zeker wel moeten (leren) kennen. Vandaag is aan de beurt: Plan B
Plan B is een veelzijdige muzikant uit Engeland. Hij rapt, zingt, speelt gitaar en doet ze alledrie steengoed. Op zijn muziek is geen label te plakken want hij maakt harde Hiphoptracks net zo makkelijk als dat hij een smooth R&B-, een ruige Rock- of een knallende Drum & Basstrack maakt. Wel is een kenmerk van zijn nummers dat het vrijwel altijd live instrumenten bevat. Je zou kunnen zeggen dat hij opkomend is, want hij is buiten Engeland nog niet zo bekend. Maar hij zit nu wel al 2 mixtapes en 2 indrukwekkende albums diep en hij wordt met elke release interessanter en muzikaler. Hij schrijft voornamelijk over situaties en gedachtengangen die schokeren. In zijn nummers stapt hij vaak in een persoons gedachtegang en deze werkt hij dan zeer gedetailleerd en geloofwaardig uit. Op zijn eerste album “Who Needs Actions When You Got Words ” (2006) heeft hij bijvoorbeeld een nummer over een 14 jarige die zijn slachtoffers verkracht en beroofd (Kidz), nog eentje over zijn relatie met een 14 jarige chick die er ouder uitziet (Charmaine) en nummers over zijn strenggelovige vader (I Don’t Hate You) en crack verslaafde stiefvader (Mama Loves A Crackhead).
Naast de onderwerpen heeft zijn muziek mij gepakt omdat hij hele goede muziek/beats onder zijn teksten heeft en pakkende zangrefreintjes uitwerkt, waardoor je zijn nummers makkelijk wegluisterd alsof hij over niks praat. De net genoemde beschrijving slaat voornamelijk op zijn nieuwste album “The Defamation of Strickland Banks” (2010). Zijn eerste album is namelijk een Rap album met zang als extraatje, maar bij zijn tweede album is dat duidelijk andersom. De nummers van “The Defamation of Strickland Banks” vormen één groot verhaal, die zowel tekstueel als muzikaal zeer goed zijn uitgewerkt. Plan B heeft gedurende het hele album de rol van de muzikant  “Strickland Banks”, die op een avond sex heeft met de vekeerde groupie. Zij is verliefd op Strickland Banks maar hij laat weten dat het voor één avond was, omdat hij ook een vrouw heeft. Vervolgens wordt hij aangeklaagd voor verkrachting. Luister de rest maar als je wil weten hoe het afloopt. Hieronder kan je deel 1 "Stay Too Long"en deel 2 "She Said" kijken van de Strickland Banks Saga.
Owh ja! Er komt ook een film over Strickland Banks, die geschreven, geregiseerd en gespeeld wordt door Plan B zelf. Hell yeah! Want naast muzikant is Plan B ook een acteur, regisseur en screenwriter. Deze gast is kortom gewoon de shit, van alle markten thuis en stopt duidelijk heel veel energie, tijd en liefde in de dingen die hij doet. Hieronder zijn nog twee indrukwekkende clips van Plan B, allebei in samenwerking met Drum & Bass producers Chase & Status.
Ik ben benieuwd naar wat jullie van Plan B vinden. Koop/download daarom de "The Defamation of Strickland Banks" en laat weten wat je van het album en deze clips vindt, want OOK JOUW MENING TELT!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten